Afwijzingen

 

Ik ben slecht ter been
Besluit: Ook met gebruikmaking van een rollator/rolstoel/scootmobiel is het reizen met de trein mogelijk. Hiermee kunt u op bijna alle stations en in alle treinen terecht. En door NS-reizigersassistentie aan te vragen kunt u met uw rolstoel of scootmobiel in en uit de trein komen.

Ik ben overgevoelig voor prikkels
Besluit: Er zijn verschillende manieren om de prikkels te verminderen. U kunt bijvoorbeeld buiten de spits reizen of in een stiltecoupe gaan zitten. Daarnaast kunt u ook gebruik van een begeleider die met u meereist. Een begeleider kan u bijvoorbeeld helpen oriënteren op het station, u structuur aanbieden, u helpen bij het plannen van de reis, u steunen bij verwarring en onrust, reguleren van gedrag, u helpen verplaatsen tussen de perrons, u helpen bij de informatie voorziening van borden en omroepberichten, steunen bij het in- en uitstappen en/of tijdig vertrekken uit een trein. Uw begeleider kan u ook helpen bijvoorbeeld door uw rolstoel te duwen of uw bagage te tillen. U kunt voor deze persoon een gratis OV-begeleiderskaart aanvragen. Hiermee mag u uw begeleider gratis meenemen tijdens uw reis. U mag zelf kiezen wie uw begeleider is. U kunt de kaart aanvragen via het telefoonnummer 030 – 235 46 61. Of via de website www.ov-begeleiderskaart.nl. Ook kunt u kijken hoe druk het in de trein gaat zijn. Meer informatie hierover staat op https://www.ns.nl/reisinformatie/drukketreinen.

Ik ben slechtziend
Besluit: Alle reisinformatie is beschikbaar in beeld en geluid. En alle stations en treinen zijn toegankelijk voor slechtziende mensen. U kunt ook het OV-Chip Plus abonnement gebruiken. U boekt uw reis dan telefonisch. Tijdens uw reis hoeft u niet in- en uit te checken met uw OV-Chipkaart. De kosten voor uw reizen haalt NS iedere maand automatisch van uw rekening af. Meer informatie hierover staat op https://www.ns.nl/reisinformatie/reizen-met-een-beperking/ov-chip-plus-abonnement.html

Ik kan niet meer zelfstandig reizen
Besluit: Het Hoog Persoonlijk Kilometer Budget is een voorziening voor personen met zeer ernstige chronische beperkingen van medische aard. Voor de toekenning daarvan gelden strenge en weinig flexibele criteria, deze zijn veel strenger dan die voor het standaard kilometerbudget van Valys. Zo hebben wij voor de overheid te beoordelen of u – vanuit zuiver medische optiek gezien – in staat bent om met de trein te reizen, al dan niet met assistentie, begeleiding en/of een hulpmiddel. Dat laatste is dus iets wezenlijk anders dan in staat zijn om zelfstandig met de trein te reizen. De wens om zo min mogelijk afhankelijk te zijn van anderen, c.q. om zo veel mogelijk autonomie te behouden kan dan ook helaas géén reden zijn voor toekenning van een HPKB.